10 raons per comsumir aliments ecològics de proximitat.
by admin | maig 3, 2019 | Destacado |
- Perquè
respecten el medi ambient. La producció agrària ecològica
preserva el medi ambient de diverses maneres. Contribueix, entre
d’altres efectes, a mitigar el canvi climàtic, millora
l’eficiència energètica dels sistemes agraris, afavoreix la
biodiversitat i redueix l’acumulació de contaminants al medi.
- Perquè
han estat produïts sense pesticides ni adobs de síntesi química.
S’evita així l’alliberament i l’impacte d’aquestes
substàncies al medi i la seva presència als aliments de consum
humà i animal.
- Perquè
s’apliquen rigoroses normes de benestar animal. En ramaderia
ecològica es faciliten zones d’exercici a l’aire lliure,
pastures per als animals herbívors i uns allotjaments amplis i
còmodes que permeten unes condicions de vida adequades i adaptades
a les necessitats dels animals.
- Perquè
l’ús d’antibiòtics en sanitat animal està molt limitat. Els
ritmes i les condicions de producció en ramaderia ecològica són
menys intensius i per això, la incidència de malalties disminueix.
Tot i això, si els animals es posen malalts, per evitar-los
sofriment, en última instància es poden utilitzar tractaments
curatius amb antibiòtics de forma puntual.
- Perquè
l’ús d’additius alimentaris està molt restringit. Durant el
procés de transformació i elaboració de aliments ecològics només
es poden fer servir un nombre molt reduït d’additius,
indispensables per assegurar que la transformació es fa amb totes
les garanties de seguretat i que no alteren la qualitat final del
producte.
- Perquè
no s’utilitzen organismes modificats genèticament (OMG). Les
normes de la producció ecològica prohibeixen explícitament el
cultiu i l’ús d’organismes modificats genèticament, ja sigui
per a l’alimentació animal o per a la humana.
- Perquè
són productes de qualitat certificada. La producció ecològica ha
de complir, a més de totes les normes generals, unes d’específiques
molt rigoroses, i totes les empreses que participen en el procés de
producció, des del camp a la taula, estan sotmeses a controls
anuals realitzats per entitats de certificació
- Perquè
afavoreixen un desenvolupament rural sostenible. Els mètodes de
producció ecològics exerceixen un paper social que afavoreix la
conservació i millora de la riquesa del nostre patrimoni agrari i
paisatgístic, i promou la qualitat de vida en les zone rurals.
- Perquè
milloren la sobirania alimentaria. L’increment del consum
d’aliments ecològics de proximitat millora la nostra capacitat
d’autonomia alimentària en base a mètodes de producció i
comercialització sostenibles que redunden en el benestar de la
societat i potencien els canals curts de comercialització.
- Perquè
són saludables, nutritius i saborosos. Gràcies a les tècniques de
producció ecològica, els aliments obtinguts solen tenir una alta
concentració en vitamines, minerals i àcids grassos
poliinsaturats, així com d’antioxidants, entre d’altres. El fet
de no forçar els ritmes naturals de creixement afecta positivament
l’olor, sabor i textura dels aliments.
Comentaris recents